Uporaba piškotkov

»Piškotki« so kratke besedilne datoteke ali majhni paketi informacij, ki jih shrani internetni brskalnik vaše terminalske naprave (računalnik, tablica, prenosnik ali mobilni telefon), ko obiščete različna spletna mesta in strani na internetu. Glavni namen piškotkov je narediti uporabnika prepoznavnega, ko se vrne na spletno stran. Nekateri “piškotki” imajo tudi bolj specifično uporabo, na primer, da si zapomnijo uporabnikovo vedenje na spletnem mestu in uporabniku olajšajo uporabo spletnega mesta. Več informacij o delovanju piškotkov lahko najdete na internetu.

Kako se piškotki uporabljajo na tej spletni strani?

Na tej spletni strani uporabljamo piškotke predvsem za lažjo uporabnost strani, izboljšanje njene učinkovitosti in shranjevanje informacij o vedenju uporabnikov. V tem procesu se ne shranjujejo nobeni osebni podatki, tj. preko »piškotkov« spletnega mesta vas kot osebe ne moremo identificirati, zato se za zbiranje teh podatkov ne uporablja Zakon o varstvu osebnih podatkov. Podatki, zbrani s piškotki, se običajno uporabljajo v zbirni obliki za namene analize vedenja uporabnikov spletnega mesta, kar nam omogoča izboljšanje funkcionalnosti spletnega mesta, uporabniških poti in uporabljene vsebine.

Katere piškotke uporablja to spletno mesto?

Sejni piškotki
Ta vrsta “piškotkov” vam olajša uporabo spletnega mesta, saj informacije shranjujejo začasno, le znotraj seje uporabljenega brskalnika. Običajno so informacije, shranjene prek njih, tisto blago ali storitve, ki ste jih dodali v košarico, katere strani spletnega mesta ste obiskali in kako ste prišli do določenih informacij. Ti piškotki ne zbirajo informacij iz vaše končne naprave in se samodejno izbrišejo, ko zapustite spletno mesto ali prekinete sejo brskalnika.

Trajni piškotki
Omogočajo nam shranjevanje posebnih informacij o brskanju, kot je analiza obiskov spletnega mesta, kako ste prišli do spletnega mesta, katere strani ste si ogledali, katere možnosti ste izbrali in kam ste obiskali to spletno mesto. Sledenje tem informacijam nam omogoča izboljšave spletnega mesta, vključno s popravljanjem napak in razširitvijo vsebine. Čas shranjevanja te vrste “piškotkov” se razlikuje glede na njihov namen.

Piškotki tretjih oseb
Naše spletno mesto vsebuje povezave do drugih spletnih mest ali vdelano vsebino z drugih spletnih mest, na primer s Facebooka, YouTuba, Twitterja, Google+, LinkedIna, partnerskih spletnih mest. Ko obiščete ta spletna mesta ali odprete njihovo vsebino, je možno, da se piškotki s teh spletnih mest shranijo na vaši končni napravi. Prav ti piškotki so opredeljeni kot piškotki tretjih oseb in nimamo nadzora nad ustvarjanjem in upravljanjem teh piškotkov. Zato vam svetujemo, da informacije o njih in o tem, kako se upravljajo z njimi, poiščete na zadevnih spletnih mestih tretjih oseb.

Kako lahko upravljam uporabo piškotkov na tej spletni strani?

Vsi brskalniki omogočajo upravljanje piškotkov iz posebej ustvarjene mape v vašem brskalniku. Lahko blokirate prejemanje piškotkov, izbrišete vse ali del njih ali nastavite svoje nastavitve glede uporabe piškotkov, preden začnete obisk naše strani. Upoštevajte, da lahko brisanje ali blokiranje piškotkov negativno vpliva na funkcionalnost našega spletnega mesta in s tem na vašo uporabniško izkušnjo na njem.

Izklopite ali blokirajte piškotke

Nadzor, izklop ali blokiranje piškotkov upravljajo nastavitve vašega brskalnika. Ne pozabite, da se popolna prepoved uporabe vseh “piškotkov” lahko odrazi na funkcionalni predstavitvi strani, njeni učinkovitosti in dostopnosti določenih informacij.